Loading...

15 RECOMANDARI n prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19

  • 15 RECOMANDARI  n prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19 Imagine 0

Protejati-va, evitati contactul direct!
Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
Feriti copiii de acele locuri de joaca care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de catre un numar mare de copii.
Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, îmbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.
Se recomanda, inclusiv în privinta persoanelor împreuna cu care locuiti, sa NU intrati în contact direct decat dupa igienizarea mainilor atunci cand reveniti la domiciliu.
Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse în mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces. 
În cazul în care sunteti totusi nevoiti sa atingeti aceste suprafete, protejati-va folosind servetele de unica folosinta.
Pastrati o distanta semnificativa, de 1,5 metri, fata de celelalte persoane pe care le întalniti. În cazul în care va aflati în transportul în comun încercati sa NU stati fata în fata cu alte persoane.
Asigurati-va, dupa folosirea transportului în comun, ca v-ati igienizat mainile înainte de a va atinge fata, nasul sau gura.
Folositi, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul va permite, folositi intervalele orare cu nivel scazut de trafic de persoane. 
În zonele urbane, pentru distante mici, se recomanda folosirea modalitatilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrica, fie mersul pe jos.
Evitati deplasarile în tarile care se confrunta cu numar mare de cazuri de infectari cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajati întoarcerea în tara a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tarile cu numar mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre tarile vizate pot fi obtinute accesand link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”
În cazul în care calatoriti într-o tara expusa infectiei cu noul coronavirus exista riscul ca la momentul revenirii în tara, în functie de actualizarea zonelor rosii/galbene, sa fie necesar sa ramaneti în carantina/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreuna cu familia.
În mod obligatoriu, romanii care se întorc în tara din zone de risc vor trebui sa intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie sa faca acelasi lucru.
Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonul sau plati on-line.
Transmiterea virusilor se realizeaza într-o pondere semnificativa prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un numar foarte mare de persoane.
Optati pentru munca de acasa, în masura în care aveti aceasta posibilitate oferita de angajator. 
Exista recomandari din partea Ministerului Muncii, în atentia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajati si prezentarea eventualelor optiuni legale pe care le au la dispozitie. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d
Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra cat si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar în cazul în care aveti simptome de gripa sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti. 
Spalati-va pe maini cu apa si sapun, minimum 20 de secunde, dupa orice contact cu o suprafata potential contaminata. 
Folositi prosoape de hartie, de preferat, pentru a va sterge mainile.
Nu va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile neigienizate.
Daca stranutati sau tusiti acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care aveti grija sa-l aruncati imediat la cosul de gunoi.
Dezinfectati frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafetele cu care intrati în contact, atat acasa cat si la locul de munca. 
Aerisiti de mai multe ori pe zi încaperile în care desfasurati activitati.
Luati medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescriptia medicului.
NU beti lichide din aceeasi sticla/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacamuri. 
NU intrati în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice coronavirus. 
Masca de protectie/masca chirurgicala îi protejeaza pe cei din jurul dumneavoastra, în cazul în care aveti simptome de gripa sau raceala, întrucat previne raspandirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protectie trebuie sa acopere complet nasul si gura persoanei care o poarta.
tineti cont de faptul ca nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibila prin simptome specifice (tuse, febra, dificultati în respiratie). 
Virusul poate fi raspandit inclusiv de persoane aparent sanatoase, care nu au cunostinta de faptul ca sunt purtatori ai noului coronavirus.
Informati-va despre noul coronavirus numai din surse oficiale! 
Puteti obtine detalii daca sunati la 0800.800.358, care este un numar de informare, nu este un numar de urgenta.
Doar în cazul urgentelor sunati la 112!
Protejati-va apropiatii, nu-i expuneti!
Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor în varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectarii cu noul coronavirus sunt varstinicii cu multiple afectiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer). 
În Italia, pana pe 9 martie, mai mult de jumatate din cazurile de infectie s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani si aproximativ 90% din decese au survenit la pacienti de peste 70 de ani. 
Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienti cu varsta sub 40 de ani si un singur deces între 40 si 50 de ani.
În cazul tinerilor si al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrata cea mai mica rata de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
Semnalati autoritatilor orice caz despre care aveti cunostinta ca ar fi putut intra în contact cu o persoana confirmata cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o tara afectata (zona rosie sau zona galbena) si care nu se afla în izolare.
Manifestati o atitudine preventiva fata de orice caz, întrucat raspandirea virusului este posibila si din partea persoanelor care nu manifesta simptome specifice.
Semnalati imediat medicului de familie daca ati calatorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar daca la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alerta. Detalii pot fi obtinute accesand link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”, actualizata periodic. 
În cazul în care nu puteti contacta medicul de familie, apelati la Directia de Sanatate Publica din judetul dumneavoastra si în ultima instanta la 112.
Ramaneti acasa daca aveti simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati în respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeti din primul moment la unitatile de urgenta. 
Exista riscul, în cazul în care sunteti purtator al virusului, sa transmiteti si altor persoane noul coronavirus. 
Este de preferat sa ramaneti la domiciliu, iar transferul catre spital sa se realizeze în mod organizat, respectand toate masurile de izolare.
Daca va aflati în autoizolare la domiciliu respectati cu strictete recomandarile autoritatilor, NU parasiti sub nicio forma domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiti vizitatori si NU intrati în contact apropiat cu eventualele persoane care va furnizeaza alimente sau produse. 
În cazul în care încalcati regimul autoizolarii la domiciliu riscati amenda de pana la 20.000 de lei, precum si dosar penal în cazul în care contribuiti la raspandirea virusului.
Grupul de Comunicare Strategica

Comentarii

Stiri la zi!

Acasa /  Stiri la zi! /  15 RECOMANDARI n prevenirea raspandirii coronavirus (COVID-19